torsdag 31 juli 2008

Löpning enligt planen!

Som planerat blev det en löprunda idag. Det var första gången jag sprang sedan midsommar eller där i kring. Jag hade med andra ord inga större förväntningar på resultat utan ville mest komma igång och känna hur det kändes.

Det kändes faktiskt helt ok men det märks att det är andra muskler som jobbar vid cykling än vid löpning. Jag tog mig dock runt 8 kilometersspåret i lugnt tempo sluttiden blev föga imponerande 54:39. Skyller på otränade muskler och värme! :-)

Snabba cykeltjejer i Vårgårda!

Igår åkte jag och pojkvännen till Vårgårda för att kolla in Women Road World Cup. Det var grymt kul faktiskt eftersom TV ju sällan visar damcykling (gillar inte det uttrycket men ni förstår vad jag menar). Med i startfältet var flera OS-cyklister och mästartröjor, riktigt duktiga tjejer med andra ord och riktigt fort cyklade de. Imponerande och inspirerande!

tisdag 29 juli 2008

Mycket kort cykelpass...

Idag satte jag mig på cykeln för första gången efter M6. Det blev en mycket kort liten tur på drygt en timme tillsammans med pojkvännen. Allt kändes riktigt bra utom möjligen händerna, varenda gång jag spänner mig och tar i minsta lilla gör det ont (t ex när jag ska växla upp på framväxeln). Det gör inte jätteont men är lite "störande". Förmodligen är det en kombination av överansträngning och dåligt inställda växlar. Jag får nog anlita pojkvännen till att kolla på det :-)

söndag 27 juli 2008

Var kanske lite överambitiös i mina tidigare rapporter...


Så här kommer en något kortare sammanfattning!

Etapp 4 - Bergsetappen

Det säger ju sig självt att det här inte skulle bli min bästa dag. Cirka 12 mil och hela 5 stigningar över Hallandsåsen...*phu* För första gången den här veckan vaknade jag dock utan träningsvärk så den lilla extraturen på vilodagen gjorde förmodligen gott...lovande!

Jag var fast besluten att ta mig igenom etappen men samtidigt riktigt nervös för hur jag skulle orka i backarna. Kan man kliva av cykeln och gå om man inte orkar? Jag bestämde mig för att ta det riktigt lugnt i början för att sedan ta mig an backarna i min egen takt. Det visade sig att jag skulle få sällskap nästan hela vägen av det stora gänget som jag stött på tidigare i veckan. Även fast jag gillar att cykla själv ibland var det skönt att ha folk med som stöd och push framåt.

När vi för första gången rullade in i Skåne län var jag tvungen fråga en av de mer rutinerade cyklisterna....Räknades det där som stigning 1 av 5? Japp! Ok, då var vi hemma! :-) Visserligen visste jag att värre backar väntade men nu hade jag i alla fall klarat av en!


En fördel med backar är i alla fall att utsikten blir fin...


Ett gäng sköna cyklister vilar ut och njuter av utsikten!


Det blev en tuff dag i solen men samtidigt otroligt stärkande att lilla jag klarade av alla dessa backar, jag var inte ens sist upp, cyklade till och med om några i backarna och behövde inte en enda gång kliva av cykeln och gå! YES! :-)

Etapp 5 - Bjärerundan

Även denna etapp var cirka 12 mil och full av självförtroende efter gårdagen var jag inte ett dugg orolig. Jag hade till och med bestämt mig för att köra lite fortare och cykla ifrån stora lugna klungan som jag kört med i stort sett hela veckan. Det gick väl....sådär. Visserligen var det inga riktigt branta backar som de under etapp 4 utan det var mest upp och ner hela tiden och när det inte gick upp eller ner blåste det motvind. Jag hade huvudvärk och kände mig allmänt tjurig och trött därför passade det utmärkt att jag inte lyckades haka på någon grupp utan körde själv i stort sett hela vägen. En seg dag som avslutades med en lång tupplur på vandrarhemmet!

På kvällen käkade vi middag på "Rökeriet" nere vid Lagan, mycket gott och riktigt mysigt!

Etapp 6 - Sydhalland runt

Ett steg kvar till målet! Ett drygt 9 mil långt steg. Jag var rätt seg på morgonen (det blev visst några öl igår kväll hmmm :-)) men kom snabbt igång igen. Jag lyckades komma lite längre fram i starten den här gången och hängde på en grupp som egentligen var bra mycket snabbare än mig. Det gick undan och var riktigt riktigt kul!

När jag till sist var tvungen släppa i en av backarna var jag ändå så pigg och glad att allt bara rullade på. Riktigt skönt! Helt plötsligt säger en av tjejerna bakom mig....Nu är det bara tre mil kvar! Bara tre mil? Det är ju ingenting...De tre milen cyklade jag nog med ett stort leende på läpparna...jag klarade målet och har till på köpet haft en riktigt kul semestervecka!

Alla som gillar att cykla borde köra det här loppet, det är så grymt kul och klarar jag det så klarar nog de flesta det, med lite träning i alla fall! :-)

Nu ställer jag in siktet på Lidingö tjejlopp i september men vem vet vad som dyker upp innan dess! Det känns liksom så länge till den 28 september :-)


Förutom bra träning och en rejäl kick för

självförtroendet fick jag en riktigt snygg medalj!

fredag 25 juli 2008

Onsdag - äntligen vilodag

Efter tre tuffa etapper var benen rejält möra. Skönt då att vi äntligen kunde sova ut på morgonen och äta frukost i lugn och ro.

Dagen tillbringade jag och pojkvännen i Helsingborg där vi hälsade på några kompisar som nyss blivit föräldrar. Himla mysigt och trevligt.

På eftermiddagen när vi kom tillbaka till Laholm kollade vi på lite tv, åt och tro det eller ej stack ut och cyklade. Ingen lång runda, ca 3 mil och väldigt lugnt men ändå....:-) De som kan det här bättre än jag sa att det var "bra för benen". De första 20 minutrarna var jag helt grinfärdig, det gjorde ont precis överallt och jag tänkte att "jag vill inte cykla en meter till" men efter en stund släppte det och helt plötsligt kändes benen helt ok.


Här var jag riktigt trött på cykling,

men jag kom igen! :-)

Pojkvännen försöker sig på en spurt...

Efter middag på vandrarhemmet och lite förberedelser inför morgondagens etapp sov jag mycket gott i min säng.

onsdag 23 juli 2008

Etapp 3 - "Skåningen"

Det där med att det inte finns några backar i Skåne, det är en myt. Idag cyklade vi i massor av backar!

Jag hängde med stora gänget från igår redan från början den här gången men idag hade klungan växt till ca 20-30 pers vilket resulterade i ryckig, vinglig och lite småfarlig cykling. Vid första depån stack två cyklister iväg och jag tog ett snabbt beslut att haka på. Det gick undan vill jag lova, kanske lite över min förmåga men jag tänkte att så länge jag orkar hänger jag på. En av cyklisterna släppte tidigt och en bit efter andra depån var det dags för mig.

Då väntade en bit riktigt tuff cykling i motvind på egen hand, trist! Det som var positivt var att solen började komma fram och det blev riktigt härligt väder. När jag kom ur värsta motvinden stannade jag för att ta av mig armvärmarna. Då stannade servicebilen till för att kolla läget när jag sa att jag bara skulle ta av mig lite kläder skrattade de lite och sa att "det är bra för nu kommer det att bli varmt".

Strax därefter påbörjade jag min första klättring upp på Hallandsåsen. Det var en sådan där backe som aldrig riktigt tar slut men jag körde på lätta växlar, svor högt emellanåt och lät det ta den tid det tog. Till slut dök en trevlig skylt upp vid sidan av vägen, depå 1 km....jag har nog aldrig blivit så glad! :-)

Efter en chokladgroda och lite apelsinsaft fick jag sällskap av en av de cyklister jag följt med från första depån och vi höll ihop resten av vägen. I mål tog vi varandra i hand och vrålade av lycka!

YES! En etapp till avklarad nu är jag halvvägs!

Etapp 2 - "Smålänningen"

Jag hade fått inbjudan att köra dagens etapp med gänget som jag avslutade första etappen med men vid starten fick jag aldrig syn på dem. Istället hakade jag på en hyfsat snabb grupp med några cyklister från HCK. Det gick sådär, i en nedförsbacke bromsade jag lite för mycket, kom efter och orkade inte riktigt komma igen. Men jag trampade på själv ett litet tag tills jag stötte ihop med Uno en riktig stålfarfar som var 75 år och hade kört Vätternrundan 30 gånger!!! Grymt imponerande, vi höll ihop fram till första depån där jag stötte ihop med gänget från igår och hakade på dem istället.

Vi lyckades hålla ihop resten av turen och jag fick en riktigt skön resa in i mål. Dagens etapp var ungefär lika lång som den första men snittet gick upp från drygt 23 till 24,51 ungefär.

På kvällen bestämde vi oss för att gå in till stan och kanske äta lite glass, problemet var bara att allt stängde klockan 8 så det blev till att gå in på en restaurang och beställa in en kaffe och därefter tillbaka till sköna sängen på vandrarhemmet. Laholm, trevligt men ingen metropol precis :-)

Vädret idag var riktigt strålande, kom några regnstänk men mest var det sol och moln och lite vind...perfekt cykelväder med andra ord :-)

måndag 21 juli 2008

Rapport från M6

Lite nervöst inför första start...

Etapp 1

Igår började spektaklet M6 med etappen "Hallänningen". Det var sagt att det skulle vara en av de lättare etapperna men trots att Halland är relativt platt cyklade vi i några tunga backar. Det kändes riktigt bra hela vägen, jag lyckades inte haka på någon klunga från början utan cyklade själv en liten bit tills jag hann upp Anders, en farfar från Gävle-trakten. Han var glad och pratsam så vi hade riktigt trevligt en bra bit. Efter ett tag blev vi ikappkörda av en större klunga som vi hakade på, det blev lite ryckigt ett tag så den stora klungan sprack upp och jag hamnade istället ihop med ett trevligt par från HCK. När den manliga delen av paret tappade orken drog jag på själv i hopp om att haka på någon annan.

Tyvärr fick jag köra helt själv i ganska många mil men det gick ok, jag kände mig stark. Det som händer när man kör själv så där är att man börjar fundera lite väl mycket..kör jag rätt nu? Tänk om det kommer ut ett vildsvin på vägen, vad gör jag då? Lappsjuka tror jag att det kallas :-) Vid sista depån hade jag kört ikapp den stora klungan som jag cyklade med från början och fick en mycket behaglig resa in mot mål.

Jag kommer inte riktigt ihåg distansen vi cyklade 14,4 mil tror jag, hursomhelst slog jag nytt distansrekord :-) Hastigheten blev 23,4 ungefär helt ok med tanke på att jag cyklade själv ganska länge. Det blev dock ganska många depåstopp så jag tror att totaltiden blev 6,31.

Det kändes rätt rejält i benen när jag kom tillbaka till vandrarhemmet men jag var mycket nöjd med den första dagen trots allt!

lördag 19 juli 2008

Uppladdning!

10-milaturen blev mitt sista träningspass, kände mig hyfsat fräsch efteråt, lite stel i benen men det var väntat! Igår shoppade jag lite bra att ha saker bland annat ett par extra cykelhandskar och ett par nya cykelstrumpor (vad det är för skillnad på vanliga strumpor och cykelstrumpor vet jag inte men de var himla snygga :-)) + lite annat smått och gott. Lagade dessutom lite mat som vi ska ta med oss. en vegetarisk lasagne och en hel laddning vegetariska biffar. Hoppas att det blev gott och om det inte blev gott kommer jag nog äta ändå efter att ha slagit nytt distansrekord! :-)

Idag blir det till att vila och packa. Bilen är egentligen alldeles för liten för att transportera två cyklar + två personers packning så det blir till att tänka till riktigt ordentligt! Känner mig lite smånervös idag faktiskt, inte så mycket över packningen som över cyklingen...men men går det så går det. Första etappen ser rätt lugn ut, lugn men låååång...14 mil!

Men men, går det så går det som jag brukar säga. Jag ska försöka uppdatera bloggen under veckan vet inte riktigt om det kommer att fungera så tills vi ses igen...ha det fint!

torsdag 17 juli 2008

Äntligen lite cykling i sol!

Jag firade detta med att ta säsongens längsta träningsrunda på drygt 10 mil. Det gick helt ok trots att det blåste rejält (som vanligt). Tror att det tog ca 5 timmar inklusive fikapaus, snittet blev i alla fall drygt 21 km/h, klart godkänt med tanke på vinden. Det kändes som en bra uppladdning inför det som väntar nästa vecka...

onsdag 16 juli 2008

Regnet kom till sist...

....och jag blev rejält blöt! Men jag fick i alla fall i hop 6 backiga mil, tror att det tog knappt 3 timmar minns inte riktigt just nu. Det kändes kul (förutom regnet) och jag kände att jag hade orken att cykla mycket längre men däremot stumnade benen lite i första backen. Kände även av lite domningar i händerna, väldigt vanligt i cykling men inget jag råkat ut för tidigare.

Om jag känner mig pigg och fräsch imorgon blir det en långtur i lite lättare terräng, känner att jag behöver få lite mer mil i benen så att säga! :-)

Här ska det laddas...

Gårdagens träning bestod mest av att jaga min treårige systerson runt slottsskogen, faktiskt rätt jobbigt men väldigt kul! :-) Jag hade egentligen planerat att ta en liten cykeltur på kvällen men vädret var urtrist och det kändes som att jag hade stoppat i mig lite för lite mat så jag laddade mentalt i soffan.

Men idag, efter havregrynsgröt, ägg och två mackor är det hög tid att kasta mig ut på vägarna igen! Planerar en medellång och ganska backig runda, det ska bli otroligt kul att komma igång med cyklingen igen! Vädret är växlande molnighet och blåsigt (som vanligt här på västkusten) inget regn dock vilket är väldigt skönt!

tisdag 15 juli 2008

Jag har inte drunknat i Västerdalälven om det nu var någon som trodde det.


Några dagar sedan mitt senaste inlägg men nu är jag tillbaka igen.


Det så ångestladdade tjejsimmet är avklarat! Det gick faktiskt helt ok, eftersom jag vet att simning inte är någon stark sida hos mig hade jag min taktik klar...komma i mål, inte stumna eller få kramp! Tiden var med andra ord oviktig. Jag tog det väldigt lugnt i början, lät fartkanonerna springa iväg och började sedan simma i min egen takt bland de sista i startgruppen, jag koncentrerade mig på att andas och försöka slappna av så gott det gick! Och det gick...lite drygt 40 minuter tog det men jag tog mig i mål och det är jag galet nöjd med! Syrran simmade på 29 minuter men det gör ingenting, jag slog henne på cyklingen och har i alla fall lovat att ge henne en ordentlig match på Lidingö tjejlopp i september :-)


För övrigt kan jag meddela att vattentemperaturen i Västerdalälven var behagliga 18 grader, körde med våtdräkt för säkerhetsskull och kände mig inte ett dugg kall!


Om själva arrangemanget har jag tyvärr inte så mycket gott att säga, långt mellan nummerlappar och start och dessutom väldigt dåligt skyltat. I Vansbro fanns det inga direkta möjligheter att ta sig en lättare lunch innan start (vi hade rätt sen start) det enda vi kunde hitta var två pizzerior så det fick bli mackor från konsum. Vansbro kanske borde lära lite av Motala och se till så att stället lever upp lite mer under den här simmarhelgen. Men jag ska inte bara vara negativ, arrangemanget runt själva loppet verkade mycket proffsigt, funktionärerna som gick efter bryggan var jättesnälla och frågade mig (som låg långt bak och inte i värsta trängseln) hela tiden hur det gick och de var mycket positiva och hejade på! Det behövdes! :-)


Nu blir det paus i tjejklassikersatsningen och jag lägger över fokus på cykeläventyret M6 som börjar på söndag!

torsdag 10 juli 2008

Nu börjar det verkligen närma sig....

Den i mina fantasier värsta sträckan på tjejklassikern går av stapeln nu på lördag. 17,1 grader är den aktuella vattentemperaturen i Västerdalälven men våtdräkten är packad och sinnet är glatt om än lite nervöst.

Är nu HELT säker på att jag kommer att klara detta. Är också HELT säker på att jag kommer tycka att det är en pina och riktigt j**la jobbigt. Men det går inte att tänka nu att jag "borde tränat mer" eller liknande det är bara att bita ihop och få skiten gjord :-)

Åker till Stockholm imorgon och utgår därifrån tidigt tidigt lördag morgon. Nästa gång vi ses har jag klarat Vansbro tjejsim!

Lycka till alla andra simmare också!

tisdag 8 juli 2008

Nu börjar det närma sig...

Idag är det 17,6 grader i Västerdalälven. Det är kallt men inte iskallt, det var bra mycket kallare när jag simmade uppe i Bottenviken! Det ska nog gå vägen det här nu! :-)

Jag har bestämt mig för att inte köra fler simpass. Simmade på badhuset igår, 1300 m, det gick bra men det var av någon anledning väldigt mycket folk, vilket gjorde det lite jobbigt. Jag är hursomhelst nöjd med att jag orkade simma en hel timme i sträck!

Idag har jag testat min nya långbenta våtdräkt. Simmade en halvtimme i en liten sjö inte så långt härifrån. Vädret var sådär, ganska kallt, men vattnet var väldigt varmt knappt att man behövde våtdräkt men eftersom syftet var att testa våtdräkten så hade jag inte så mycket att välja på. :-) Det gick rätt bra faktiskt, våtdräkten ger flythjälp vilket ibland är rätt skönt men ibland ganska frustrerande, jag får kämpa lite för att inte benen ska "flyta upp" och sparka ovanför ytan. Så här i efterhand (eller i alla fall i senaste laget) inser jag att det naturligtvis hade varit en fördel att borsta upp tekniken i simning innan jag började träna. Men men ingen idé att tänka på det nu...

Planerar i alla fall ett lugnt distanspass på cykel den här veckan innan fredag...tror att det blir imorgon.

söndag 6 juli 2008

Vilohelg!

Söndagen lider mot kväll och det är väl bara till att kapitulera, det blir ingen träning idag!

Nåväl, inget att hänga läpp över, veckan har resulterat i 4 pass av hög kvalitet så jag får vara mycket nöjd! :-)

Igår städade vi lägenheten och ordnade lite Bruce-förfest. Himla trevligt! Konserten på Ullevi var en riktig höjdare. Jag är väl inget hardcore Bruce-fan kanske, kunde inte många låtar, men jag är ändå hur nöjd som helst med kvällen! Dessutom blir jag grymt imponerad, hur tusan orkar karln stå på scen i närmare 3 timmar i stort sett utan paus? Han är nog rätt vältränad! :-)

Idag har jag cyklat framför tvn! Det vill säga hejat fram cyklisterna i Tour de France! Norske cyklisten Thor Hushovd tog hem dagens etapp efter en mycket spännande spurt. Många har svårt att se tjusningen med cykeltävlingar och så var det för mig också från början men när man börjar sätta sig in i det mer och mer blir det ruggigt kul och spännande! Det är säkert! :-)

Imorgon, simning....måste...mindre än en vecka kvar nu!

fredag 4 juli 2008

Det är mycket med simningen nu...

Men snart är det dags! Jag börjar faktiskt känna mig mer och mer förberedd för det här spektaklet nu. Nu känner jag mig i alla fall övertygad om att jag kommer klara det! Vilket inte riktigt varit fallet hela tiden.

Var och simmade idag igen, det blev "bara" 1000 m men jag tycker faktiskt att det gick riktigt bra! Skönt!

Imorgon blir det vila och Springsteen party! Vi får se hur jag känner mig på söndag, eventuellt blir det ett kortare pass då!

Ha en trevlig helg!

torsdag 3 juli 2008

Fint väder!

Nu är vi visst inne i en period med fint väder här i Göteborg igen! Härligt! :-)

Igår hade jag egentligen planerat simning men när jag upptäckte att vädret var så soligt och fint ändrade jag mig till en cykeltur. Jag var inte speciellt svår att övertala.

Det blev en bra runda, lite kortare än i måndags men väl 5,9 mil på 2:47:24 vilket innebär ett snitt på 21:15. Det kändes som att jag cyklade mycket fortare än så, men men det var väl vinden som satte stopp åter igen :-)

Idag var det om möjligt ÄNNU varmare än igår men jag bestämde mig för att inte skjuta upp simningen mer nu...jag måste få till några fler pass innan Vansbro. Det var faktiskt rätt skönt att simma när det var så varmt i luften, trodde att jag skulle vara helt ensam i bassängen men det var fullt med folk. Vem vet kanske var det fler som tränade för klassikern :-)

Det blev hursomhelst 12oo m simmat. Det tog 50 minuter och jag simmade absolut hela vägen, stannade inte ens och pillade med glasögonen som jag lyckades få till riktigt bra den här gången. Jag hade tänkt simma en timme men efter 50 min var jag trött och uttråkad och gav upp med tanken att "jaja nu har jag ju i alla fall simmat mer än ett Vansbro tjejsim".

tisdag 1 juli 2008

Jag älskar min cykel!

Igår var det inget vidare väder. Grått och trist och blåsigt. Väntade länge länge med att sticka ut och cykla och tur var väl det för då hade det spruckit upp och var riktigt soligt och fint. Däremot fortfarande väldigt blåsigt....börjar bli trött på allt det här blåsandet nu!

Cyklade en runda söderut och på vägen ut hade jag en märklig sidvind som gjorde att farten blev lite ojämn. Ibland fick jag vinden i ryggen och bara vägen svängde lite så fick jag vinden i ansiktet. Hursomhelst, pigga ben och fint väder så det gick riktigt bra.

När jag svängde runt och började cykla norrut fick jag däremot vinden rakt mot, då blev det lite tuffare och hastigheten sjönk drastiskt men det gick...Jag börjar faktiskt se fram emot M6 med tillförsikt nu! Det är ju så roligt att cykla! Jag älskar min cykel! :-)

Cyklad sträcka: 7,9 mil
Ride time: 3:46:06
Medelhastighet: 20:94 km/h

Kort sammanfattning av helgen!

Det blev cykling i fredags. Som vanligt var det rätt så blåsigt men det gick ok ändå. Jag kommer inte riktigt ihåg sträckan någonstans mellan 4 och 5 mil tror jag, träningstiden var i alla fall 2:18:03.

I lördags hade jag och pojkvännen planerat en kort löptur innan vi skulle iväg på bröllop men en fläckig skjorta satte stopp för det så vi hann helt enkelt inte. I söndags var vi bara jättetrötta. Nåväl det blev en bra träningsvecka i alla fall, hann med alla fyra pass + avslutade med party :-)