tisdag 31 augusti 2010

Utmaningen

Att under september månad promenera minst 10 mil. Om det funkar kan jag nog börja jogga lite men helst vill jag vänta med det tills jag blir lite lättare! Nu sover lillkillen bäst att passa på jag med :)

måndag 30 augusti 2010

En baby björn-dag

En baby björn-dag är en dag då lillkillen sovit lite dåligt på natten och istället för att somna om i sin säng är övertrött och vägrar allt annat än att jag bär omkring på honom. Tack och lov för vår baby björn bärsele!

Idag är en sådan dag! Det blev en kort promenad med en gallskrikande bebis i vagnen större delen av tiden, klarar inte av att gå runt med honom när han skriker (även om jag fattar att han till slut kommer somna) så jag vände hemåt.

Efter ytterligare lite gungande i bärselen, mat och mera mat har han nu somnat i sin vagn. Jag har lyckats få i mig lite lunch och måste passa på att vila lite också innan det är dags för nästa matning. Om jag hinner ska jag berätta om nästa promenadutmaning lite senare idag...

söndag 29 augusti 2010

Frestelser

Igår hade vi godisdag här hemma, idag står det godis kvar på vardagsrumsbordet. Nu är maken ute och cyklar och lillkillen sover, det är ingen som ser om jag...Nej, nu gäller självbehärskning, får gömma påsarna längst bak i skafferiet till nästa vecka! Så det så! :)

lördag 28 augusti 2010

So far so good!

Räknade precis ihop mina promenader. 4,5 timmar! Och då har jag en hel dag kvar att promenera! :-) Det känns inte som att jag har gått så länge men det beror nog på att det inte blivit några riktigt långa promenader utan mer många korta, jag har i alla fall varit ute varje dag. Nästa vecka får nog målet bli att gå fler långpromenader!

Känner mig förövrigt riktigt pigg och utvilad idag, den lille sötnosen somnade gott utan gråt igår kväll och har sovit bra hela natten. Ammade en gång vid 3 och en gång vid 7 (det brukar bli så de flesta nätterna) men duktiga killen somnade om på en gång, skönt! :-)

fredag 27 augusti 2010

Magträning

Förutom barnvagnspromenader har jag börjat smyga igång med lite magträning. Har använt den här övningen från Olgas blogg.

1. Andas in djupt

2.På utandning dra naveln mot ryggraden. Håll naveln mott ryggraden i 20 sekunder, räkna högt, medan du andas, utan att buken poppar ut. Naveln indragen hela tiden.

3.Slappna inte av. Nu drar vi in naveln ytterligare 5 gånger, varje gång på en utandning, så långt bakåt det går. Kom ihåg att andas in genom näsan ut genom munnen, indragningarna på utandning.

Upprepa 5 gånger

Den verkar lite mesig kanske men det känns verkligen stor skillnad redan och jag märker att jag oftare kopplar på magmusklerna automatiskt istället för att t ex lyfta med armarna som jag gjort under senare delen av graviditeten. Nu börjar det närma sig efterkontroll på MVC efter det, förutsatt att allt går bra, är planen att börja med mer styrketräning.

På tal om mitt förra inlägg...lillkillen sover redan fast klockan bara är kvart i tio. :-)

För övrigt är det fruktansvärt störande med all reklam på TV 4 under Diamond league friidrotten! :-(

Svårt att sova...

Lillkillen måste ha ärvt det av sin pappa för själv somnar jag oftast direkt jag lägger huvudet på kudden, undantaget de där sista flodhästveckorna under graviditeten. Igår var det alltså fullrulle i sovrummet, testade allt, vår säng, lillkillens säng, vagnen...men han ville inte sova trots tydliga tecken på trötthet (tror vi i alla fall :-)). Det som hjälpte var att gå runt med honom i bärselen, där somnade han. Problemet var ju bara att jag inte kunde gå runt hela natten med lillkillen på magen och varenda gång vi försökte flytta honom vaknade han och började gråta...börja om från början igen! Rejält segt! Det som till slut fungerade var att dra runt honom i barnvagnen...inomhus :-)

Idag började det bättre med rejäl sovmorgon i sängen (blev visserligen väckt mellan varven när den lille godingen var hungrig men det kan man stå ut med), frukost med en nöjd och glad liten kille i Baby sittern och en promenad på över en timme med barnvagnen. Målet var att lillkillen skulle sova hela promenaden men han somnade väl de sista 10 minuterna, men nöjd och glad var han hela vägen i alla fall :-) Nu har han, för att kompensera, tagit en lång tupplur i egna sängen, skönt! Att han sover bra på dagen brukar leda till att han sover bättre på natten, hur konstigt det än låter men bebisar är tydligen inte speciellt logiska, i alla fall inte vår. :-)

Har inte räknat ihop antalet promenerade minuter ännu men jag misstänker att jag får gå runt en hel del i helgen om jag ska klara mitt mål...vi får väl se!

onsdag 25 augusti 2010

Det går bättre men...

Tog mig ut på en barnvagnsfri promenad igår när maken kommit hem. Det blev inte så länge men ganska raskt, känner mig alltid lite stressad när jag går ut utan lillkillen helt utan anledning egentligen men det är ju bra för mitt promenadtempo. :-)

Idag var lillkillen på ett strålande humör och tog sin förmiddagslur lite tidigare än vanligt (somnade i baby björnen när jag åt frukost :-)) så trots blåsten blev det en promenad på ca 40 minuter. Drygt 1,5 timme har jag promenerat den här veckan, hmmm måste nog lägga på ett kol om jag ska få ihop mina 5 timmar :-)

tisdag 24 augusti 2010

Ok nu kör vi...eller?

Smekmånaden är över, lillkillen är nu inne på sin femte vecka här hos oss. Allt går bra, han växer och mår toppen. Jag mår bättre och bättre för varje dag som går, åkte på någon slags miniförkylning som halvt skrämde livet ur mig men den är borta nu.

Det här med rutiner fungerar fortfarande inte men i helgen bestämde jag mig i alla fall för att göra ett försök att sätta upp lite målsättningar. Allt funkar bättre med ett tydligt mål, i alla fall för mig. Att försöka träna med en liten goding här hemma kommer att bli en utmaning som jag ser fram emot.

Det stora träningsmålet nästa säsong är väl lite vagt bestämt till Göteborgsvarvet men det är knappt så att jag vågar säga det högt, så långt borta är det. Något slags löplopp ska det bli i alla fall. Cyklingen tar väldigt mycket tid så jag är tveksam till att jag kommer att hinna cykla mig i bra form till början av nästa säsong.

Vad gäller vikten och kroppen vill jag tillbaka till min normalvikt så att jag kommer i mina vanliga kläder. Jag tänker inte skriva hur mycket jag väger här på bloggen eftersom det blir så dumt om någon håller på och jämför sig med mig och tvärtom. Jag var normalviktig när jag blev gravid och det är dit jag vill igen. Under graviditeten gick jag upp drygt 20 kg (vet inte exakt) nu har jag tappat nästan 14 och räknar med att jag har ungefär 8 kvar. MEN jag kommer inte göra en Zytomierska och hoppa på någon knasig diet för att gå ned de där kilona. Jag tror inte på dieter annars och definitivt inte medan man ammar. Jag tänker istället äta och träna mig i form och fortsätta amma min lille kille. Jag läste någonstans 9 månader upp och 9 månader ner vilket låter extremt vettigt i mina öron. 9 månader från den 22 juli, då lillkillen föddes, borde vara den 22 april men för att ta ett mer välbekant datum så säger jag den 3 april (min 34-årsdag :-))

Det här med maten som mammaledig har ju varit lite sådär. Med fullt fokus på lillkillen har jag "glömt" att äta själv och när blodsockret börjat sjunka fastnat med handen i kakburken. För att få ordning på detta inför jag min klassiska godisdag. Det vill säga, en dag i veckan är det ok med godis och fika. För att klara detta måste jag äta ordentligt och hålla en jämn blodsocker nivå. På det sättet slår jag två flugor i en smäll, äter ordentligt och skippar sötsakerna som varken ger mig eller min son någonting. Smart va?

Innan efterkontrollen vill jag inte sätta igång och träna för mycket men jag tänker i alla fall vässa promenaderna lite och sätta upp mål för hur långt eller hur länge jag ska gå varje vecka. Den här veckan börjar jag försiktigt och säger 5 timmar. Ett försiktigt mål som helt plötsligt känns lite svårt att hålla då lillkillen inte alls var på humör igår och jag fick vända redan efter drygt 10 minuter. Idag då jag tänkte att vi skulle ta revansch blåser det storm och regnar hysteriskt mellan varven, men förhoppningsvis lugnar det sig mot eftermiddagen.

Ok nu kör vi...

torsdag 19 augusti 2010

Testar

Försöker få koll på det här med iphone och testar mobilblogga. Funkar det?

tisdag 17 augusti 2010

Rutiner...

Det är inte så lätt att komma in i "normala" rutiner när man har en liten kille hemma som vill ha min uppmärksamhet. Jag som är kvällstrött i vanliga fall har fått vända på dygnet totalt då lillkillen gärna äter på kvällar och nätter, lite segt men det går bättre och bättre :-) Eftersom vi är uppe sent på nätterna blir det att vi ligger kvar länge på morgonen och drar oss, vilket faktiskt är riktigt mysigt då vi oftast inte har en tid att passa.

När jag, efter mycket om och men, pillat i mig lite frukost och i bästa fall tagit en dusch brukar vi ta oss ut på en promenad med barnvagnen. Det är en rutin som vi faktiskt har fått in, ibland blir det bara 20 minuter ibland över en timme allt hänger på på dagsform för både mig och lillkillen och ibland på vädret :-) Lillkillen älskar verkligen att åka vagn (förutsatt att han nyss ätit :-)) oftast somnar han innan vi ens kommit ner med hissen! :-)

Jag börjar alltså få koll på det här med amningen, att sova på konstiga tider (och ibland korta stunder i taget) och att komma ut och röra på mig en liten stund varje dag. Det som däremot inte fungerar så bra är min mat,jag vet att det är jätteviktigt att äta ordentligt när man ammar men ibland blir jag så distraherad av allt med lillkillen att jag glömmer bort att äta. Uppenbarligen funkar inte mina hungerskänslor som de gjorde innan, jag får helt enkelt påminna mig själv att äta. En helt och hållet märklig känsla som jag inte känner igen. Men jag kommer väl in i det snart också!

Nu ska jag försöka hinna hänga upp min tvättmaskin innan lillen vaknar!

måndag 2 augusti 2010

BVC-besök och god nyhet på vågen...

Idag fick lillkillen gå på sitt första besök på Barnavårdscentralen. Han skötte sig mycket exemplariskt och fortsätter öka i vikt. Till skillnad från sin mamma :-)

Jag var nämligen en sväng på MVC också för att kolla så att mitt blodtryck stabiliserat sig sedan förlossningen och då passade jag på att ställa mig på vågen. Döm om min förvåning när den visade minus nästan 12 kilo. Detta trots att jag var i stort sett handikappad första dagarna och knappt orkade gå och proppades full med söt saft och nyponsoppa på BB :-) Här hemma har vi väl inte heller ansträngt oss överdrivet för att äta nyttigt utan mer snabblagat (trötttrötttrött). Antar att det stora vikttappet är ett tecken på att jag samlade på mig rejält med vätska under slutet av graviditeten men det känns ändå rätt skönt att ha blivit såpass mycket lättare!

Nu har jag ju en hel del vikt kvar att gå ner då jag gick upp runt 20 kilo men det är verkligen ingen brådska. Planerar att det ska lösa sig av sig självt med god och nyttig mat och långa promenader med barnvagnen till att börja med. Har dessutom fått ta över makens gamla Iphone och hittade igår ett program som verkade rätt roligt och som nog kommer att bli en motivationshöjare under promenaderna, Sprint GPS. Vi får se hur det går!