lördag 30 april 2011

Lördag = långpass

Det börjar bli en fin tradition med mina lördagslångpass! Förra veckan sprang jag i och för sig söndag men då var det påsk och lite allmänt crazy!

Anyway dagens pass, 16,6 km fick jag ihop. Sprang stora delar på själva varvetbanan vilket känns bra! Själva löpningen gick dock sådär, första timmen höll jag jämn och lagom lugn fart sedan blev det tyngre, tog mig framåt med hjälp av musiken i öronen "en låt till kom igen" och omgivningen "bara fram till skylten ok".

Gick ett par gånger men fick aldrig riktigt tillbaka energin. Väl hemma var jag helt tömd ett par singoalla och ett glas tranbärsjuice har nog aldrig smakat så gott :-)

torsdag 28 april 2011

Linsgryta

Längesedan jag bloggade recept nu, så här kommer ett, något förvirrat!

Jag gillar det här med samma mat till hela familjen, så idag blev det både vegetariskt (maken) och barnvänligt (Lillkillen) :-)

Det ursprungliga receptet har jag hämtat från den här utmärkta boken, men naturligtvis var jag tvungen att göra det på mitt eget sätt. Så här gjorde jag:

1 bit purjolök
1 1/2 gul lök
1 klyfta vitlök


...hackade jag och fräste i lite gurkmeja.

ca 3 morötter
1 palsternacka

4 potatisar


...skar jag i lika stora bitar och lät fräsa med löken och 2 dl röda linser.

Eftersom det här ska bli en barnvänlig rätt får det inte stekas utan bara fräsas lite lätt. Så ganska snart hällde jag i ca 1 liter vatten, kryddade med timjan och lät allt koka i 15 minuter. Sedan tog jag undan och mixade Lillkillens del och kryddade vuxengrytan med en grönsaksbuljongtärning, lite salt och peppar. Både vuxna och barn fick jasminris och en klick turkisk yoghurt till.

En lättlagad gryta som gick hem hos hela familjen!

Träning trots allt...

Orkade inte upp imorse! Har inga andra ursäkter, orkade bara inte!

Under frukosten gick jag igenom mina alternativ:

- har jag tur hinner jag en runda när maken kommer hem innan sin träning. En möjlig men inte så säker lösning!

- jag kan springa ikväll när maken kommit hem efter sin träning, men då kommer klockan vara runt nio och jag kommer vara jättetrött. Risken att jag väljer att skita i det är extremt stor!

- jag kan springa på fredag eftermiddag/kväll men då får jag ingen vilodag innan långpasset på lördag!

- jag kan springa på söndag eftermiddag/kväll men då får jag ingen vila EFTER långpasset!

Till slut insåg jag det enda rimliga alternativet:

- Jag kan springa med vagnen!

Sagt och gjort: när Lillkillen var lite lagom trött la jag honom i vagnen och promenerade bort till en lång och platt cykelväg. Där blev det fartlek i ca 20 minuter, inte så länge kanske men benen fick jobba och pulsen gick upp rejält! Väl hemma kompletterade jag med lite plankor.

Observera: att helt och hållet hoppa över passet var aldrig ens ett alternativ! Det är nog det jag är mest nöjd över!

onsdag 27 april 2011

Plankan...

Sporty spice bloggade om en plankanutmaning idag. Var ju tvungen testa hur länge jag klarade.

2 minuter på underarmar och fötter med Lillkillen krypandes under magen (han trodde vi lekte och tyckte att det var jättekul :-)) Så 3 minuter borde jag klara om jag får koncentrera mig lite mer!

Antar du utmaningen?

"Underkastelsen"

Jag tror att jag har skrivit om den här filmen innan. Nu ligger den på SVT-play, missa den inte. Intressant och obehaglig men väldigt väldigt viktig!

Mer om filmen här.

tisdag 26 april 2011

Så här ser en soffpotatis ut klockan sex på morgonen!

Det lyckades! Jag tog mig upp, klädde på mig (hade lagt fram kläderna redan igår), klämde i mig en halv banan och ett glas vatten och stack ut. Fick ihop drygt 4 km i lugnt tempo och när jag kom hem luktade det kaffe i köket, underbart!

Känner mig nöjd med min insats men tycker nog fortfarande att det bästa med att springa på morgonen är att man slipper göra det på kvällen...:-)

måndag 25 april 2011

Veckans planering...

Det har kört ihop sig lite den här veckan. Om jag ska ha någon chans att hinna springa 3 pass blir det till att utnyttja tiden på morgonen innan maken går till jobbet! Skönt på sätt och vis att få det gjort, men jäklar vad jobbigt! :-) Dags att gå och lägga sig snart kanske!

söndag 24 april 2011

Långpass i kortärmat...

Varmt och skönt var det på årets längsta pass. Det var tufft i värmen men kändes samtidigt bra, för visst brukar det alltid vara varmt på Göteborgsvarvet? Det borde ju hursomhelst vara bra att träna på hur jag klarar värmen.

Och det var tufft som sagt, en vätskestation hade inte varit så dumt :-), men jag tycker nog ändå att jag kan ge mig själv godkänt, 14,7 kilometer fick jag ihop. Körde min 9+1 strategi, d v s 9 min löpning och 1 min promenad. Det fungerade bra rent mentalt, fick mig att hålla ett hyfsat tempo hela vägen och inte minst att vara igång så länge. Heja mig! :-)

På eftermiddagen blev det barnsäkerhetsrally på IKEA, trappgrind check, och storhandling på COOP. I morgon blir det vila och återhämtning!

Mindre än en månad kvar nu, tydligen så är det på riktigt för nu har startbeviset kommit...

lördag 23 april 2011

Seg långfredagslöpning med sällskap!

Lurade med mig maken på en löptur igår. Passade på när vi hade eminent barnvakt i form av farmor och farfar!

Jag hade sett fram emot bra tempo nu när jag hade farthållare med mig, men det gick sådär! 25 minuter i terräng med alldeles för mycket påskgodis i benen var vad det blev!

Igår kväll var det kalas i klackar för gammelmormor så idag blir det till att vila benen och fötterna!

onsdag 20 april 2011

Inte fega!

Ikväll blev det "bättre än inget" i form av en kvart på löpbandet. Sedan körde jag hårt på skivstångspasset! Inte fega, på med mera vikter var målet för kvällen och jag tror att jag lyckades ganska bra, redan nu kan jag känna vilka muskler jag kommer att ha träningsvärk i imorgon!

måndag 18 april 2011

Springa-gå

Jag måste bli bättre på att fota! Idag fick jag uppleva årets första riktigt varma löprunda, korta ärmar och ben hade inte varit överdrivet idag. Det börjar bli riktigt vårvackert här i Göteborg.

För att testa något nytt och försöka komma ur min "comfort zone" bestämde jag mig idag för att testa "springa- gå-metoden" som det bloggats om lite här och var (orkar inte länka just nu). Det hela går ut på att springa 9 minuter och gå en minut om jag har förstått det rätt är syftet att klara längre sträckor men jag körde det för att försöka höja mitt tempo. Jag sprang inte så långt idag, 5,3 km, men trots att jag strulade lite med iphone-lurarna och fick stanna en gång i ett långt rödljus så lyckades jag hålla högre tempo än vad jag brukar. Riktigt skönt faktiskt! Ska testas fler gånger på längre sträckor!

13. Mitt bästa kosttips

Det går lite sådär med bloggutmaningen men jag kämpar på.

Det här med kosten kan vara ett känsligt kapitel. Jag slås ofta av hur mycket många krånglar till kosten med dieter, tillskott, proteinpulver you name it! Det funkar säkert för många men inte för mig.

Jag tyckte att jag lärde mig mycket om min kropp när jag var gravid och hittade ett bra och balanserat sätt att äta. Godis och fika är helt klart min stora "last". Ett tag körde jag med en "godisdag" i veckan och det fungerade bra men det blir ju lite konstigt också, som att man "måste" äta godis bara för att det är helg till exempel. Numera äter jag sött när jag känner för det, äter jag bra i övrigt så känner jag inte för det speciellt ofta eller i alla fall inte i några större mängder. Skulle det vara så att det någon vecka blivit lite för mycket av det goda så kan jag utnämna veckan efter till godisfri, men i övrigt har jag inga förbud.

Med risk för att låta alltför klämkäck här kommer mina tips: lyssna på kroppen, ät på regelbundna tider, ät mat! Don't drink your calories (den sista har jag snott från Biggest Loser :-))

Jag försöker också tänka på att äta så "rent" som möjligt d v s mycket ekologiskt, undvika halvfabrikat, sötningsmedel mm men hey I'm only human! Självklart följer jag inte detta till punkt och pricka. Läste för ett tag sedan att om du äter bra till 80% så kan du slarva 20 utan att det skadar för mycket. Tyckte att det passade ganska bra in på mig!

lördag 16 april 2011

Tar lite ledigt...

Efter löpband och skivstång i onsdags har jag inte tränat något alls. Tog en långpromenad i torsdags och fick helt plötsligt ont i vänster benhinna. Inte lite ont utan verkligen svinont. Jag har dragits med lite förkylningsfobi ett tag men skador eller överansträngning har jag inte ens tänkt på...

I fredags hade jag egentligen tänkt springa långpass men redan torsdag kväll bestämde jag mig för att ställa in och vila benen, inte värt att riskera något. Som lite grädde på moset, lök på laxen eller strössel på glassen så fick Lillkillen lite feber på kvällen och sov väldigt dåligt natten till fredag. Så det hjälpte liksom inte att foten kändes bra på morgonen, jag hade inte orkat springa i alla fall. Fredagen blev en riktig zombiedag, Lillkillen var tack och lov piggare och feberfri men jag var totalt energilös...det var då jag tog beslutet.

Jag ska ta ledigt från träningen resten av veckan. Jag känner mig inte riktigt hundra, inte sjuk men väldigt väldigt trött. Ägnar därför helgen åt att vila inte mycket annat! På måndag ska jag springa igen, förhoppningsvis fylld av glädje och energi!

onsdag 13 april 2011

Långpass på gymmet...

Idag använde jag mitt inte så välanvända friskiskort. Och jag gjorde det rejält.

Kom dit 19.40 och gick när de stängde 21.30. På den tiden hann jag med 4 km löpning och ett skivstångspass (friskis variant på body pump). Löpningen gick helt ok, körde några snabba minuter i lite över 5-minuterstempo och det kändes faktiskt som att jag hade kunnat springa mycket längre.

Passet var helt klart över förväntan. Jag är ju ingen "pass-pingla" precis utan gillar för det mesta att sköta mig själv på gymmet. Men eftersom jag slarvat med styrkan i några veckor nu så kände jag att jag behövde lite extra pepp. När dessutom Terese Alven skrev så här om löpning och pump på sin Marathon-blogg så kände att skivstång får det bli den här veckan.

Tror faktiskt jag går dit nästa vecka också! Nu väntar sängen och imorgon välbehövlig vilodag!

måndag 11 april 2011

Svacka?

40 dagar kvar till varvet och nu har jag hamnat i en svacka, eller? Tungt går det hursomhelst, känns lite som att jag står och stampar! Uppryckning gäller! :-)

Det jag tar med mig från dagens pass är att det faktiskt blev av, för det satt långt inne. Men 4 km lugnt blev det till slut!

Skickat från min iPhone

söndag 10 april 2011

Mästarnas mästare

Ingemar Stenmark i all ära men coolast av alla är väl ändå Evy Palm? Blev riktigt sugen på att sticka ut och springa efter att ha sett reportaget om henne, men jag får nog vila benen tills i morgon!

Skickat från min iPhone

lördag 9 april 2011

Dagens lågpass...

Sprang i stort sett samma sträcka som förra veckan men la till en liten extrasväng på Hisingen för att öka på längden. Jag hade klätt mig lite väl varmt och motvinden på Hisingen störde men annars gick det riktigt bra. Fegade lite på slutet, hade nog kunnat springa lite längre, men 13,4 får jag väl vara nöjd med, kapade dessutom 10 sekunder per kilometer så det går åt rätt håll.

Är verkligen supernöjd med mina nya skor, de är jättesköna att springa i...och så är de ju rosa! :-)

fredag 8 april 2011

"Tänk på hjärtat!"

Råkade höra en intressant dialog under dagens blåsiga promenad. En äldre herre stoppar en joggande tjej och säger:

"Tänk på hjärtat"

Hon har lurar i öronen och hör inte vad han säger men stannar artigt och frågar:

"Ursäkta vad sa du?"

Han upprepar, lite högre:

"TÄNK PÅ HJÄRTAT"

Hon svarar, något förvånat:

"Ja det ska jag göra"

Och springer vidare med vad det verkar både starka ben och starkt hjärta.

Jag kunde inte låta bli att fundera lite på den där farbrorn. Vad menade han? Hade han just läst någon överdriven larmrapport om att löpning är skadligt för hjärtat och ville dela med sig av sin kunskap? Eller ville han bara vara lite allmänt artig? Sa han "tänk på hjärtat" ungefär som andra säger "ha en bra dag"?

Lite festligt var det hursomhelst! I morgon blir det långpass och jag ska koncentrera mig på att njuta och tänka på mitt hjärta hela vägen, tänka på hur starkt och friskt det kommer bli!

Ha en skön fredag!

Skickat från min iPhone

torsdag 7 april 2011

12. Favoritidrott

Bloggutmaningen fortsätter...

Eftersom jag redan skrivit om vad jag gillar att träna tänker jag skriva om idrott jag gillar att följa. Jag håller det kort, topp 5 utan inbördes ordning:

1. Hockey

J***a s**t att Luleå åkte ur SM-slutspelet mot makens favoritlag, Skellefteå AIK :-)

2. Cykel

Första gången jag såg Tour de France förstod jag ingenting, nu är det en av sommarens höjdpunkter. Det tar lite tid dock men om solen gassar ute kan man ju välja att bara se upplösningen. Om det är regnigt och tråkigt är det en fantastisk sysselsättning :-)

3. Störtlopp

Vem orkar vänta på det andra åket?

4. Längdskidåkning

Helst stafett!

5. Konståkning

Bara för att det är så vackert!

onsdag 6 april 2011

Intervaller...

Idag fick jag äntligen testa mina nya asics sky speed! Sprang lite längre intervaller med joggvila mellan. Skorna kändes toppen men benen tunga! Hade tänkt köra lite överkropp efteråt men klockan blev lite mycket och jag var trött helt enkelt!

Sömnskolan fortsätter...

Igår kväll fick vi ta till en extra vällingflaska vid 22. Annars går det bra, det går mycket bra! Nu måste jag bara lära mig att använda tiden lite bättre när han väl sover! :-)

tisdag 5 april 2011

Mysig tisdag!

Avslutar dagens maratonbloggande (det var längesedan jag skrev så här mycket på en dag) med ett tips för föräldralediga i Göteborg...

Sjöfartsmuseet

Promenerade dit med föräldragruppen idag. Är det bara jag som missat det här fantastiska stället? Lillkillen blev överförtjust i alla fina akvarier med massor av konstiga och vackra fiskar. Ett litet minus var kaféet som var rätt trångt, fikat tog vi istället på Café Hängmattan. Ingen föräldragruppsträff utan fika! :-)

Mina bästa barnmatstips del 3 "Kan själv!"


Lillkillen är i en väldigt rolig "fas" just nu. Jag kallar den "allt som jag kan äta själv är gott"! Han försöker verkligen äta allt själv, tar gärna tag i skeden och blir sur när det inte går som han vill men fortsätter att försöka. Skitgulligt!

För att underlätta för honom (och för oss skulle det visa sig) köpte jag en jättefin sugproppsskål från Rätt start. Vid varje måltid står skålen på hans lilla bord. Medan jag gör i ordning maten lägger jag några bitar smörgås, lite ärtor, smörgåsrån, lite finrivna morötter eller något annat gott i skålen. Nöjd och glad sitter han där och pillar tills maten är klar. En del hamnar på golvet, lite landar i haklappen men det mesta får han i sig och övning ger färdighet.

Riktig träning blir det när han själv får äta efterrätt. Hallon är perfekt! Det blir väldigt kladdigt men det får jag ta. Medan han pillar i sig hallon äter jag min lunch och fyller på hans skål eftersom (det går nämligen bara att ge honom lite i taget) och stöttar lite med skeden när det behövs!

Sömntankar

Stackars Lillkillen har sovit så dåligt ett tag nu. Eller sovit har han gjort men han gillar inte att somna, så det har blivit många sena kvällar i soffan som oftast slutat med att han hamnat i vår säng. Inte heller hans små "dagslurar" har fungerat bra, i vagnen sover han men inte i spjälsängen. Det märks verkligen hur lätt det är att permanenta ett sömnbeteende. Att sova i vår säng, som innan var nödlösningen, blev helt plötsligt det enda alternativet. Time to take action! Supermorsan och superfarsan to the rescue!

Gick till bibblan och kom hem med 3 böcker med hoppfulla titlar, lånade bland annat Anna Wahlgrens både hyllade och utskällda klassiker "Sova hela natten". Böckerna är tänkta som inspiration inget annat! Jag tror att barn är mer komplexa än att samma "metod" ska fungera för alla, dessutom måste det ju vara en metod som passar båda föräldrarna också. Tant Wahlgren vill till exempel att barnet ska ligga på mage, men det fungerar inte alls för Lillkillen. Om man bortser från riskerna med att sova på mage (som förvisso verkar vara ganska minimala när barnet är så här stort) så skulle han aldrig kunna somna så. När han ligger på mage så leker han punkt slut! Igår kväll körde vi igång, nu gäller följande:

- Hålla på mat- och sovtider (gjorde vi i och för sig redan men man kan alltid bli bättre). - Lägga Lillkillen när han är trött men inte sover (tydligen är det lättare att somna om då om han råkar vakna). - Lägga varannan kväll. - Lugna, vyssja, klappa Lillkillen när han ligger i sängen. - Inte ge upp!!!

Resultatet?

Lillkillen sov från 19.30 till 6 i egen säng, vaknade bara ett par gånger och frågade efter nappen. Han har dessutom sovit 2/3 lurar i egen säng, den tredje sov han i vagnen. Somnade 19.45 ikväll och sover fortfarande. Har bara varit där och pillat in nappen ett par gånger.

Misstänker att det är den där sista punkten vi har mest problem med, men det är nog lätt hänt när man är trött själv!

måndag 4 april 2011

Måndag...

Jag var jättesugen på att gå till gymmet och testa kycklingskorna på löpbandet idag, men tiden blev lite knapp så en halvtimme ute fick räcka. Det blev ett konstigt löppass. Det kändes hela tiden som att jag tog i och sprang fort (mindre långsamt) men i själva verket sprang jag mycket långsammare än vad jag brukar! Konstigt!

Något som också är konstigt är att jag inte sover ännu trots att Lillkillen för första gången på mycket länge ligger i egen säng! Borde genast utnyttja detta!

Skickat från min iPhone

Födelsedag och återhämtningsdag...

Fyllde 34 igår. Låter det gammalt? Känner mig inte speciellt gammal men i och för sig inte speciellt ung heller. Kanske 34 är den perfekta åldern? :-)

Hursomhelst var det roligt att få flera presenter med löpartema! Jag är nu stolt ägare av TVÅ par fina löparskor. Dels de snygga rosa som jag fick i förskott av pappa och dels ett par supersnabba asics sky speed som jag fick av maken! Av SysterYster fick jag bok och svärföräldrarna en armficka till Iphone! Mycket bra att ha!

lördag 2 april 2011

Bron är besegrad...

Har tidigare bloggat om mitt inre motstånd till att springa över älvsborgsbron. Idag sprang jag både över den och Götaälvbron (som jag kan avslöja är lite brantare). I tretton kilometer (och en väldans massa minuter) sprang jag, inte en enda gång behövde jag stanna och gå! Mycket nöjd med detta!

Nu känns det som att uppladdningen inför varvet är igång på allvar!

By the way...bilden är gammal. Tyvärr var inte vädret så fint utan ganska dimmigt!