måndag 31 oktober 2011

Peppande intervaller....

Jag är inte den som är sen att erkänna när jag gör fel, när jag är lat. när jag föräter mig på choklad, när träningsplaner spricker med mycket mera...Kanske betyder det att jag är en dålig förebild? (Ni har väl hängt med i Blondinbella-debatten?) Jag väljer att se det som hälsosamt. Ingen är perfekt även om man lätt får för sig det när man, som jag, läser många träningsbloggar!

MEN...lika viktigt som det är att erkänna sina missar tycker jag det är att våga klappa sig själv på axeln när man gör någonting bra, så nu ska jag göra det.

Ikväll var jag riktigt bra!

- Jag tog mig dit.
- Jag vågade hålla tempo redan under uppvärmningen.
- Jag gav ALLT i intervallerna och lyckades pressa mig längre än vad jag brukar.
- Jag peppade andra till att orka mera.

Trots att många sa det till mig under passet (shit vad det peppar att springa med andra, jag har lite svårt att smälta det) så säger jag det igen!

Bra jobbat!

Lyxmellis!

Fjäskar lite med Lillkillen och bjuder på blåbärspannkakor och fruktsallad till mellanmål. Egentligen är det mest mig själv jag fjäskar med, Lillen blir minst lika nöjd över mjölk och smörgås!

Hoppas blåbärspannkakor sätter bra fart på benen! :-)




- Posted using BlogPress from my iPhone

6-veckorsutmaningen vecka 5/6 dag 1

Ny vecka igen...hoppas hinna få till lite fler och tuffare träningspass den här veckan.

Känner mig rätt seg idag också! Stackars Lillskrutten är snorig och sover dåligt. Inte mycket att göra åt. Satsar på frisk luft, vila och mycket frukt och grönt för att slippa bli sjuk själv!

Den preliminära planen är i alla fall löpning med Friskis i kväll. Hoppas att vi slipper regn!









- Posted using BlogPress from my iPhone

söndag 30 oktober 2011

6-veckorsutmaningen vecka 4/6 dag 6 och 7

Vill ni höra de goda eller de dåliga nyheterna först?

Vi kör de goda va?
- 40 minuter löpning
- Långpromenad
- Eminenta barnvakter
- Kanonrolig 40-årsfest
- God mat

So far so good...MEN...

- Mycket rödvin (och lite annat...)
- Glass
- Chips
- Godis
- Kom hem klockan 3 efter festen.
- Vaknade klockan 7 idag (söndag)
- Tråkväder
- Snuvig son
- Hamburgare
- Fikafikafika

Ni fattar grejen va? Jag som knappt dricker alkohol och typ aldrig går på fest utan barn är trött bortom alla gränser, känner mig uppblåst och min kondition bortblåst!

Men jag ska inte klaga, den trevliga festen var värd en trött söndag. Nya tag imorgon, nu sova...förhoppningsvis får jag några fler timmar i natt!


- Posted using BlogPress from my iPhone

fredag 28 oktober 2011

6-veckorsutmaning vecka 4/6 dag 5

Träningsfri fredag! Har fått besök av mamma och pappa/mormor och morfar. Vi har ägnat dagen åt att shoppa, fika, käka våfflor, hänga på sjöfartsmuseet, äta räkor och nu avslutningsvis ost, kex och vin framför Skavlan. *pust* Blir till att ta en löptur imorgon - och dricka MYCKET vatten!

Happy fredag på er!




- Posted using BlogPress from my iPhone

torsdag 27 oktober 2011

6-veckorsutmaningen vecka 4/6 dag 4

Nöjd men ändå inte! Vet inte vad som hände med eftermiddagen, helt plötsligt var den bara borta och det började bli stressigt att hinna till Friskis. Bestämde mig, lite motvilligt (som vanligt lite velig) för att inte stressa utan ta en runda på egen hand. Lite synd att jag var själv då benen faktiskt var ganska pigga men jag är i alla fall nöjd med att jag orkade hålla ett bra tempo ( med mina mått mätt) i närmare 50 minuter.

Imorgon är det fredag, veckorna går minst sagt fort!

Fint och gott...

Dagens andra frukost: yoghurt, havregryn, några mandlar, blandade frysta bär och lite flytande honung. Lite svårt att äta när jag blir väckt så tidigt, då är det bra att dela upp det!



- Posted using BlogPress from my iPhone

6-veckorsutmaningen vecka 4/6 dag 3

Ja jag är medveten om att det är torsdag och inte onsdag men jag ligger efter, både i träningsplanen och bloggandet.

Dag 3 i vecka 4 blev en riktig "tröttdag". Trist väder, Lillkillen vaknade tidigt, Lillkillen ville inte sova middag, maken jobbade sent...undanflykter, undanflykter och ännu mera undanflykter!

Tänkte att imorgon (alltså idag) ska vi vara ute mycket, hitta på roliga saker, äta ordentligt och sedan springa distans med Friskis på kvällen.

Klockan är bara 8 så vi har fortfarande chans att hinna allt det där...bara det att vi har varit vakna sedan 5:30! Sjukt segt!



- Posted using BlogPress from my iPhone

tisdag 25 oktober 2011

6-veckorsutmaningen vecka 4/6 dag 2







Dagen går mot sitt slut, har bestämt mig för att skippa styrkan idag. Känner mig trött, fast på ett positivt sätt - sömnig.

Helt enligt planen blev det 30 min barnvagnsjogg, inte det minsta ont i ryggen, yey!

Som en liten bonus blev det också närmare 2 timmar på nya lekparken i Slottsskogen, kan vara förklaringen till tröttheten.

Nu blir det choklad, snart blir det sova!

måndag 24 oktober 2011

6-veckorsutmaningen vecka 4/6 dag 1

Helt otippat blev det faktiskt löpning idag igen. 40 minuter i rätt ok tempo blev det. Benen kändes helt ok, mot slutet kändes ryggen lite stel men det bådade ändå gott för framtiden!

Min strategi för veckan blir lugna löppass, inga benpass och minst 1 yogapass. Planeringen är något preliminär, vet inte riktigt hur mycket jag kommer hinna i helgen. Det här siktar jag på...

Mån. Löpning 40 min
Tis. Vagnjogg ca 30 min + styrka överkropp ca 20 min
Ons. Yoga ca 40 min
Tor. Friskis-löpning ca 1:20
Fred. Vila
Lörd. Löpning ca 30 min
Sönd. Löpning ca 30 min/yoga ca 40 min

- Posted using BlogPress from my iPhone

6-veckorsutmaningen vecka 3/6 dag 7

Halvtid. Önskar att jag hade kunnat skriva om pigga ben, energi och träningsglädje, men det stämmer tyvärr inte!

Söndagen började dock på bästa sätt, jag fick sovmorgon. En mycket välbehövlig sådan. Kände mig betydligt piggare än under lördagen och efter lite städning och storhandling tog jag mig faktiskt ut på en löprunda.

Fick ihop 30 långsamma minuter, kändes inget vidare. Brukar sällan få ont av att springa men igår kände jag av ryggen, låren och vänster smalben. Efter en lång dusch plockade jag fram två gamla klassiker - aloe rub på låren och smalbenet, vetekudden i ryggslutet. Det lindrade i alla fall lite...

Veckan som gick:

Träningstid: 3 h 20 min
Antal km: 23,7
Poworkoutpoäng: 375

Maxtestet utgick!

Jag har svårt att känna mig nöjd med veckan då jag missade målet med 1:40 men 3:20 är väl inte dåligt egentligen. Idag känns benen lite fräschare men ryggen är fortfarande lite stel. Utmaningen för veckan blir att få till 5 timmar utan att det sliter alltför mycket på kroppen. Maxtestet tänker jag skjuta upp tills vidare, kanske sparar det till sista veckan!

Planering för veckan kommer under dagen!


- Posted using BlogPress from my iPhone

lördag 22 oktober 2011

6-veckorsutmaningen vecka 3/6 dag 6

Snart halvvägs i min utmaning. Att dagen har varit tung har jag redan skrivit så det kan vi släppa. Nu blir det till att titta framåt och försöka vila lite mer för att orka ännu mer! Imorgon ska jag egentligen springa "slingan" och köra maxtest men jag tror att jag hoppar över det och tar en lugn lite längre runda istället.

Det här med motivation...

Det känns lite konstigt att skriva ett inlägg om motivation en dag när jag känner mig grymt omotiverad och faktiskt skolkade från träningen, men strunt i det. Nu kör vi!

Låt mig bara klargöra ett par saker:

1. Det är inte alltid roligt!
2. Ibland är det väldigt tungt och det kan till och med göra lite ont!

För att överhuvudtaget ta dig ut måste du ha en strategi som tar dig förbi de här två punkterna.

Låt oss titta på punkt 1, tänk så här varför tränar du? Tränar du enbart för att ha något roligt att fylla dagarna med, då kanske den här punkten är jätteviktig. Tränar du för att må bättre, för att nå resultat eller för att klara av ett visst mål då får du helt enkelt inse att det är inte roligt hela tiden men det blir roligt när resultaten börjar komma, när du känner att du blir starkare och kommer närmare ditt mål!

Här kommer trots allt lite tips om du vill skoja till det lite:

- Om du är bekväm med det, träna med musik eller radio. Jag springer oftast utan musik men under längre pass brukar jag ibland ladda ner något podradio-program.

- Tävla mot dig själv, om du till exempel springer en runda som du brukar springa kan det vara roligt att försöka slå sin tid.

- Tävla mot någon annan - har du inget sällskap kan du välja ut ett intet ont anande objekt i din närhet. Ibland när jag ser en löpare framför mig brukar jag tänka den där ska jag om. Ibland händer det att jag "hakar på" någon som precis sprungit om mig och tassar med en liten bit. Oftast hinner jag aldrig ikapp och sällan lyckas jag haka på någon längre bit men jag har i alla fall flyttat fokus från att ha tråkigt.

- Tänk ut någon schysst belöning till dig själv när du klarat av din träning. Helst inget i stil med "världens största godispåse" men kanske en god middag eller ett långt varmt bad! Fokusera på din belöning när du känner tristessen komma smygande!

Det här med att det "gör ont" är ju lite känsligt, självklart ska du inte springa (eller vad du nu gör) om du är skadad eller känner att något är fel, men lite "trött i benen-ont" är inte farligt. Min fasta övertygelse är att många, inklusive jag själv, känner efter lite väl ordentligt ibland. Ok, här kommer mina bästa tips när du känner att "nu orkar jag inte mer nu promenerar jag raka vägen hem och käkar kanelbullar".

- Välj en punkt, en lyktstolpe, ett träd, en skylt vad som helst. Bestäm dig för att springa dit men innan du kommit fram, välj en ny punkt att sikta på och så vidare. Oftast orkar du mer än du tror!

- Visualisera ditt mål. "Se" dig själv komma i de där jeansen, gå i mål på det där loppet eller vad det nu är för mål du har. Jag har redan sett mig själv gå i mål på Göteborgsvarvet 2012 :-)

- Flytta fokus från träningen och tänk på något helt annat. Tänk på vad du ska göra när du kommer hem, lös jobbproblem, lös världsproblem, planera julen eller semestern eller njut av att slippa tänka!

Avslutningsvis: våga klappa dig själv på axeln och tycka att du är duktig. Om andra blir provocerade och irriterade över detta tyder det nog mest på att de mår väldigt dåligt och har låg självkänsla!

Om du vill läsa fler inlägg på detta tema rekommenderar jag MarathonMias serie om att "Bygga pannben", läs även kommentarerna som innehåller många bra tips. Själv skrev jag så här under min träning inför Göteborgsvarvet 2011.

Har du orkat läsa så här långt har jag bara en sak kvar att säga vad du än har för mål, lycka till!

Träningsmat?




Nej inga "coltingpannkakor" den här gången utan riktiga våfflor MED sylt! Knappast den bästa energin för ett långpass men jag tror faktiskt att jag skolkar idag! Känner mig trött och lite hängig - borde förmodligen inte ha skrivit det där igår om att jag håller på att bli sjuk.

Väljer att kalla det för trött. Väljer att vila och äta ordentligt resten av dagen. Förhoppningsvis är jag "back on track" imorgon!

- Posted using BlogPress from my iPhone

fredag 21 oktober 2011

6-veckorsutmaningen vecka 3/6 dag 5

Det är fredag. Jag är lite trött, både i kroppen och i knoppen. Maken är borta, Lillkillen sover och jag undrar om det är ok att gå och lägga sig innan Skavlan är slut. Det är det väl?

Men en kort uppdatering om dagen ska ni få...

- 45 minuter löpning/gång med sovande sällskap och fin utsikt!
- Äggfritt mellanmål - fungerade finfint!
- Barnvagnspromenad på favoritvägar.
- Ett något överdrivet fredagsmys, hembakta kakor OCH favoritchokladen OCH pistachnötter, åt inte upp all choklad dock! Hoppas det inte betyder att jag håller på att bli sjuk! :-)

Nu blir det sova, förhoppningsvis hyfsat ostört! Imorgon ska vi prata om motivation och hur man kommer vidare...Under tiden kan ni läsa MarathonMias serie om att "Bygga pannben", det är det som gäller...här har jag gått omkring och trott att det handlar om benmuskler och kondition! :-)

torsdag 20 oktober 2011

6-veckorsutmaningen vecka 3/6 dag 4

Godkväll!

Under kvällens löppass med Friskis fick låren verkligen veta att de levde. Korta intervaller - kort vila. Under första omgången skulle vi köra 10 intervaller - jag körde järnet de två första, sedan var jag hjälplöst sist. Men jag kämpade på hängde med hela vägen. Men låren åh de låren....de var liksom lite onda redan innan efter gårdagens poworkout. Dagens läxa: träna inte ben dagen innan tufft intervallpass!

Min nya matstrategi fungerar fortfarande alldeles utmärkt. "Huvudmålen" (frukost, lunch) kan ofta bli lite stressiga då jag är själv med Lillkillen. Jag gillar inte att äta fort och har svårt att hinna få i mig allt jag behöver. Lösningen på detta har blivit större mellanmål, helst på förmiddagen för att inte bli för hungrig till lunch. Har testat frukt + ägg vilket fungerar perfekt, behöver något att variera med bara. Kokt ägg kan bli lite tråkigt i längden - men det är väldigt praktiskt! :-)



Då det faktiskt inte regnade idag passade vi på att ta en promenad. Planen var att uträtta lite ärenden och sedan gå en sväng till lekparken men Lillkillen passade på att somna så jag fick en bonuspromenad!



En bra dag, nu blir det sova. Ska bli spännande att se om jag lyckas komma ur sängen imorgon!

onsdag 19 oktober 2011

6-veckorsutmaningen vecka 3/6 dag 3

Redan onsdag - hur gick det till?

Har haft en helt ok dag, trots, dålig sömn, snorig Lillskrutt och ösregn. Jag fortsätter med min oplanerade vecka, det går sådär. Tror att jag fungerar bättre om jag vet vad jag ska göra från dag till dag, har annars en tendens att skjuta upp och till slut inte hinna med allt.

Dagens träning blev ett ganska okoncentrerat poworkout-pass. Lillkillen gjorde sitt bästa för att heja på men ärligt talat är det inte speciellt lätt att stå i plankan när någon kryper under magen! Men jag gjorde mitt bästa och det var skönt att få träna på dagtid för en gångs skull!

I morgon blir det löpning med Friskis - rain or shine - och förhoppningsvis lite bättre bilder i bloggen, har äntligen hittat laddaren till min kamera! :-)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Han fattar inte det där med glass...

Lillen är lite hängig idag, har sovit dåligt och snorat hela natten. Misstänker att det är fler tänder på G, det brukar ofta börja med snuva märkligt nog.

Har hört att kyla ska lindra och tänkte att ett mumsigt, nyttigt mellis kanske kunde passa . Mixade fryst mango och hallon med banan. Det blev läcker färg, härlig sorbetkonsistens, söt och god utan något tillsatt socker såklart!

Tyckte jag i alla fall...lillen, som aldrig smakat glass, tittade tveksamt på mig. Åt en sked men spottade ut resten. Det här med att gilla glass är tydligen inte medfött :-)



- Posted using BlogPress from my iPhone

tisdag 18 oktober 2011

6-veckorsutmaningen vecka 3/6 dag 2

Gårdagen blev utan löpning. Jag var trött, oinspirerad och magen var full av kakor. Förmodligen var löpning precis vad jag behövde men soffpotatisen i mig tog överhanden och segrade!

Dagen har varit mycket bättre, har "styrt upp" mina matvanor lite - känner fortfarande att energin inte alltid räcker hela dagen. Men nu ska det förhoppningsvis bli ordning på det.

Lite löpning har det blivit också, drygt 5 kravlösa kilometrar på regnvåta vägar - den mörka sidan av hösten är här, det är nu den riktiga utmaningen börjar!

Nu har jag inte tid med er längre, maken fick den här boken i present och jag kunde inte låta bli att sno åt mig den först...:-)



- Posted using BlogPress from my iPhone

måndag 17 oktober 2011

6-veckorsutmaningen vecka 3/6 dag 1

Ny vecka, snart halvtid på min utmaning. Känner mig för första gången lite omotiverad, lite trött i kroppen och allmänt osugen på att springa! Men såg precis på nyheterna om den härkillen och blev lite gladare! Säg aldrig att det är försent liksom :-)

Jag har fortfarande inte spikat någon planering för veckan, funderar på att testa att bara köra på känsla...vi får se! Alternativen för kvällen är friskislöpning (om jag piggnar till lite), kort lugn runda på egen hand eller fötterna under filten i soffan och vila!




Har precis avnjutit fruktmellis med Lillen - delade en skål med mangobitar! Mysigt och gott!

- Posted using BlogPress from my iPhone

söndag 16 oktober 2011

Veckan som gick...

Så här gick det! Grönt betyder förbättring, rött betyder försämring, blått, ingen skillnad. Hur det gick första veckan kan ni se här. Känner mig väldigt nöjd med löpningen, mindre nöjd med poworkout-poängen, missnöjd med att jag ännu inte fixat en godkänd armhävning på tårna - hårdträning på det nästa vecka!

Vecka 2:

Träningstid: 5 h 10 min
Antal km: 30,2
Poworkoutpoäng 354

Maxtest:

"Slingan": 27:51
Armhävningar: 0
Plankan: 1:41

- Posted using BlogPress from my iPhone

Ser ni vad jag ser?




Det kanske inte syns så tydligt men det står 27:51 fortfarande ingen supertid men faktiskt 43 sekunder snabbare än förra veckan, trots gårdagens långpass och en riktigt jobbig motvind första biten!

Heja mig!!! :-)

- Posted using BlogPress from my iPhone

6-veckorsutmaningen vecka 2/6 dag 7

Armhävningar och plankan är avklarade. Dags att springa "slingan", tid att slå: 28:34. Kom igen nu benen!!!



Lite senare meddelas resultatet, veckosammanfattning och nästa veckas planering! Häng med!


- Posted using BlogPress from my iPhone

lördag 15 oktober 2011

6-veckorsutmaningen vecka 2/6 dag 6

Tog upp en tradition från i våras lördag = långpass. Sprang som vanligt "broarna runt" på delar av varvetbanan. Idag fick jag ihop 13 kilometer, tog det riktigt lugnt, tog mig till och med tid att titta på utsikten från Älvsborgsbron. Det är den som skymtar bakom min extremt osexiga löparmössa! :-)


- Posted using BlogPress from my iPhone

fredag 14 oktober 2011

Fredagsmys!




Popcorn från scratch - en bortglömd konst.

Ett glas rött - för antioxidanter.

Fötterna under filten - för värme!

Imorgon är jag sugen på att springa över bron...

Hur firar ni helgen?






- Posted using BlogPress from my iPhone

6-veckorsutmaningen vecka 2/6 dag 5

Lite stelbent idag men för övrigt känns allt på topp! Känner mig utvilad för första gången på mycket länge. Antar att den ökade träningssdosen får mig att sova lite bättre!

Idag har jag, helt oplanerat, läst en del om immunförsvar och förkylningar. Jag har liksom bara råkat ramla över det.
MarathonMia bloggar om det och det var en intressant artikel om det i senaste Kadens till exempel.


Kände mig efter detta inte lockad av mitt vanliga eftermiddagsfika (typ kaffe och havrekaka) utan sitter nu här med en kopp te, en halv kiwi och en halv grapefrukt. Vi får se vad det innebär, möjligen kommer jag att få lite kaffeabstinens i kväll, möjligen kommer jag aldrig mer behöver bli förkyld! :-)



Nu blir det vila i soffan med katten, tills han den lille vaknar!




Ha en trevlig fredag!

- Posted using BlogPress from my iPhone

torsdag 13 oktober 2011

6-veckorsutmaningen vecka 2/6 dag 4

Ännu en finväderdag här i Göteborg! Skönt! :-)

Har laddat hela dagen för första friskispasset på mycket länge. När Lillkillen käkade sitt eftermiddagsmellis lagade jag de så flitigt ombloggade "coltingpannkakorna" (receptet hittar ni bland annat här).

Jag stekte mina i våffeljärnet och när jag såg smeten var jag ganska säker på att den skulle sabba mitt våffeljärn. Men tji fick jag, konsistensen blev jättebra och jag behövde knappt smörja alls. Smaken var väl...sådär. Åt mina med keso och blåbär och det är ju gott men jag tyckte konsistensen på själva våfflorna blev lite för "äggig" för min smak!

M E N jäklar vad jag blev mätt, åt tre stycken blev mätt men inte proppmätt och höll mig sedan till långt efter passet. Hållbar energi helt enkelt!

Passet då? Det gick faktiskt riktigt bra. Sprang dit, hängde med basgruppen hela vägen och sprang sedan hem igen. Total träningstid: 1 timme 21 minuter. Fylld av energi (och coltingpannkakor) passade jag, när jag kom hem, på att köra morgondagens styrka redan idag! Imorgon blir det med andra ord vila, eller kanske ett bonuspass? Vi får se...nu blir det hursomhelst sova!


Maffig energi...

- Posted using BlogPress from my iPhone

onsdag 12 oktober 2011

6-veckorsutmaningen vecka 2/6 dag 3

Är det skillnad på återhämtning och vila?

Jag har noterat att min inspirationskälla MarathonMia ibland springer återhämtningspass på runt timmen, riktigt där är jag inte än. Men idag har jag i alla fall haft någon slags återhämtningsdag, om det fungerat får vi se imorgon på friskispasset.

I förmiddags utnyttjade Lillkillen och jag det fina vädret och tog en promenad till Botaniska trädgården. Gick genom fina Slottsskogen, njöt av den sköna höstluften och mindes den härliga sommaren. Kom ihåg känslan när jag sprungit över den lilla bron och svängde in i Slottsskogen och konstaterade att det var en kilometer kvar på mitt första Göteborgsvarv. Snart är jag där igen, förhoppningsvis mycket snabbare :-)

Botaniska var som vanligt kanon. Lillen gillade den lilla dinosaurielekparken och hittade en liten hundkompis i caféet. Jag gick mest omkring och njöt! Botaniska är verkligen en park som är fantastisk året runt, rekommenderas varmt!

När maken kom hem tog jag min återhämtningsjogg i solnedgången. 28 minuter blev det, benen kändes ruskigt stela efter gårdagens intervaller men jag måste erkänna att det var skönt att bara "lufsa på".

Nu lite bilder...


















- Posted using BlogPress from my iPhone

tisdag 11 oktober 2011

6-veckorsutmaningen vecka 2/6 dag 2

Idag springer jag för att jag ska få äta havrekakor och dricka mjölk sen!

Jo det är sant, jag sa så. Det är inte alltid träningsglädje som motiverar! Men huvudsaken är att man kommer ut, eller? När jag väl kom mig ut fick jag annat att tänka på än kakor och det blev ett riktigt bra pass. Jag gjorde:

- Ca 10 min uppvärmning, lugn jogg.
- 5 gånger upp och ner i jobbiga backen.
- pinsamt lugn jogg + en liten omväg

= ca 40 min löpning

3 poworkouts för mage och rygg gjorde att jag kom upp till den planerade timmen. Jag gillar träningsplaner som håller...



...och havrekakor också! :-)
- Posted using BlogPress from my iPhone

Snabbt mellis till stor och liten...

1 1/2 dl naturell yoghurt
1 1/2 dl mjölk
1 dl hallon och blåbär
1 banan

Mixa allt slätt! Räckte till ett stort glas och en pipmugg!




Nu drar vi till öppna förskolan och leker! Träningsuppdatering kommer ikväll!

- Posted using BlogPress from my iPhone

måndag 10 oktober 2011

Träningsplan v. 2

Tänkte att det kunde vara intressant att se hur jag planerar att nå mitt mål för veckan. En något preliminär träningsplan:

Måndag: vila och ladda
Tisdag: backintervaller + styrka överkropp ca 1 timme
Onsdag: lugn löpning ca 30 min
Torsdag: löpning med Friskis ca 1 timme
Fredag: styrka överkropp ca 30 min
Lördag: långt och lugnt 1,5 timme
Söndag: maxtest ca 40 min

När jag ser det så här ser det inte så farligt ut...eller kanske totalt omöjligt? Häng med mig under veckan så får vi se hur det går!

- Posted using BlogPress from my iPhone

6-veckorsutmaningen vecka 2/6 dag 1

Vilodag idag. På ett sätt känns det fel att börja veckan med en vilodag, måndag ska ju vara "nystartsdagen". Men benen behövde vila och med tanke på hur vädret ser ut är jag glad att jag inte är ute och springer, nu är verkligen hösten här på riktigt!

Istället för träning har jag bakat bröd för hela veckan och när jag lika var igång blev det lite annat också!















Nu klarar vi oss nog ett tag...:-)

Posted using BlogPress from my iPhone

söndag 9 oktober 2011

6-veckorsutmaningen vecka 1/6 dag 7

Första veckan i mitt liv som (halv)marathonMia är över. Måste erkänna att det känns lite i benen idag.

Idag stod det "maxtest" på schemat, springa "slingan", köra plankan och armhävningar på tå. Slingan mätte 4,4 km och så här blev resultatet:

"Slingan" : 28.34
Armhävningar: 0
Plankan: 59 s

Är nöjd med löpningen eftersom jag lyckades ta ut mig ordentligt, inte nöjd med tiden dock, det får bli en tid att slå nästa vecka! Armhävningar är jag pinsamt dålig på, inte en enda godkänd (maken agerade domare). Plankan vet jag också att jag kan bättre, blir till att köra mer styrka nästa vecka!

Här kommer hela veckan i sammanfattning och siffror. Egentligen säger de inte så mycket utan blir något att jämföra mot nästa vecka:

Träningstid: 4 h 10 min (-50 min)
Antal km: 27,47
Poworkout-poäng: 533

På det hela taget nöjd trots att jag missade målet, med tanke på förkylning och sömnbrist. Nästa vecka längtar jag efter långpass, backintervaller och löpning med Friskis. På något sätt ska det in i veckoplaneringen, imorgon blir det vilodag dock!

- Posted using BlogPress from my iPhone

lördag 8 oktober 2011

6-veckorsutmaningen vecka 1/6 dag 6

Första veckans näst sista dag. Jag hade drömt om långpass eller kanske till och med ett dubbelpass, så blev det inte riktigt! Har haft en galet jobbig natt med Lillkilllen, var vaken flera timmar mitt i natten och följdaktligen osannolikt trött imorse.

Efter storhandling, långpromenad med familjen och snabbesök på Rosa dygnet satt jag i soffan och suckade: Jag vill inte springa, jag vill sova!!! Kloke maken peppade: Ta en kort runda, det är bättre än inget.

Tänkte först ta kortaste, som tar ca 20, ändrade mig till den som brukar ta drygt 30 och bestämde mig till slut för att springa den som brukar ta runt 40. Mycket nöjd med detta beslut! :-) Kompletterade med ett bra poworkout-pass och kom upp i ca 70 minuter.

Att klara 5 timmar den här första veckan kommer att bli svårt men nu har jag i alla fall goda förutsättningar att komma över 4.

Imorgon blir det till att trycka på i första "testet", men nu...sova!


- Posted using BlogPress from my iPhone

fredag 7 oktober 2011

Dagen...

- Lyckat surdegsbröd!
- Fint höstväder.
- 40 minuter löpning + en stund på träningsmattan.
- snabb dusch och piff.
- Middag på restaurang - entrecote...gott!
- Nu...fredagsmys. Choklad och nötter, vatten i glaset.
- Om jag rört chipsen? Nope! :-)



- Posted using BlogPress from my iPhone

6-veckorsutmaningen vecka 1/6 dag 5

Fredag idag...trevligt!

Känner mig trött och stel i ryggen. Lillkillen kom över till vår säng vid 2 så större delen av natten har jag legat som en ostbåge på sängkanten, antar att alla föräldrar känner igen detta. Det ska bli riktigt skönt att komma ut och träna i eftermiddag igen.

Känns som att hösten är här på allvar och med den stormarna. Idag åkte vantarna på när vi gick till lekparken, Lillkillen tittade frågande på mig och sedan på sina händer "vad är det här?" rätt gulligt! :-)

Satte igång med ett surdegsbak igår som blev färdigt strax efter lunch, så när Lillkillen vaknar ska vi fika nybakt bröd. Lyxigt! Gillar verkligen att baka mitt eget bröd, godare, nyttigare och billigare än köpt. Dessutom ett vettigt pysselprojekt om man som jag är hemma på dagarna :-) Är dessutom väldigt stolt över att jag lyckats hålla en surdeg "vid liv" i över en månad nu. Bakar med jäst ibland också men surdeg är riktigt coolt och brödet blir väldigt saftigt och hållbart!

Har ni testat baka med surdeg? Om inte, gör det. Här finns massor med bra tips från han som startade surdegs-hypen, han bloggar tydligen inte längre men bloggen finns ju kvar i alla fall. Om ni får mersmak föreslår jag att ni införskaffar hans grymma bok Enklare bröd. Innehåller inte bara surdegsrecept!

Kokbokstips nummer 2

Det här blev visst ett långt och rörigt inlägg. Får återkomma med rapport från eftermiddagens löpning och kvällens fredagsmys! Det är fotboll på tv, maken har beställt grillchips - kommer jag att kunna hålla mig borta från dessa? Fortsättning följer...

torsdag 6 oktober 2011

6-veckorsutmaningen vecka 1/6 dag 4

Har haft en mysig hemmadag med sonen. Förutom att leka och mysa med Lillen har jag hunnit med att tvätta, baka bullar, laga storkok med köttfärssås, jubla över litteraturpriset och mellan regnskurarna var vi också ute och åkte rutschkana på gården!

En toppendag!

Ja just det, jag har sprungit också! En halvtimme längs mitt favoritstråk, längs vattnet, hann jag med. Det blåste på rejält och var galet jobbigt men ändå så otroligt skönt! Bådar gott inför veckoslutet!



Bullarna var det enda som fastnade på bild - kanske inte så "träningsbloggigt"

- Posted using BlogPress from my iPhone

onsdag 5 oktober 2011

6-veckorsutmaningen vecka 1/6 dag 3

Ännu en dag utan löpning. Men nu är hostan bortblåst. Imorgon har jag åter igen tid. Känner mig grymt inspirerad!


- Posted using BlogPress from my iPhone

tisdag 4 oktober 2011

Vet inte om jag är klok eller lat!

Det blev ingen löpning idag. Det kommer inte att bli någon löpning imorgon. Surt!

Bestämde mig strax innan maken kom hem, kändes klokt, kändes som att min hosta behöver bli bättre för att inte bli ännu sämre.

Känns dock lite surt att imorgon, vare sig jag vill eller inte, kommer jag inte att hinna springa. Känns om möjligt ännu surare att jag knappt hostat alls ikväll och säkert hade kunnat springa. Men jag kan ju inte vara sur när jag faktiskt känner mig bättre.

Bestämmer mig för att det känns mycket bra att jag är så här pass sur över missade träningspass!


Oanvända träningskläder, men på torsdag...då ni!

- Posted using BlogPress from my iPhone

6-veckorsutmaningen vecka 1/6 dag 2

Kände mig så nöjd efter gårdagens pass att jag drömde om tuffa backintervaller idag. Så blir det nog inte.

Benen känns pigga och jag är pigg men tyvärr har hostan kommit tillbaka lite. Känns surt men det är lika bra att ta en lugn vecka för att få träna ordentligt nästa vecka. Lugna pass kan ju vara ganska långa så några timmar kommer jag nog få ihop den här veckan i alla fall :-)

Nu passar jag på att vila med Lillkillen efter en sjukt effektiv förmiddag. Har bakat surdegsbröd, städat köket, varit på öppna förskolan och...det var väl ungefär det. Inte så mycket kanske men är trött i alla fall. Nu blir det vila och Oprah, får se om jag har någon löpning att rapportera om senare...


- Posted using BlogPress from my iPhone

måndag 3 oktober 2011

Dagens pass!

Det blev något av en mjukstart på veckan. 44 minuter lugn distans + 2 poworkout för att komma upp i en hel timme.

Med tanke på att jag inte sprungit på över en vecka känner jag mig nöjd. Kanske inte min bästa runda men...bra!

Om jag ska ge mig själv bakläxa på något så skulle det vara matplaneringen. Har visserligen ätit ordentligt hela dagen men middagen blev lite väl sen. Skramlade tungt i magen under färden. Undra hur snabbt jag hade orkat springa annars? :-)

Vad som händer i morgon beror på hur benen känns...häng med så får ni svaret!

- Posted using BlogPress from my iPhone

6-veckorsutmaningen vecka 1/6 dag 1

Godmorgon! Känner mig utsövd, frisk och hyfsat fräsch. Lagade till maffig frukost och hann äta upp nästan allt innan Lillkillen tappade tålamodet och ville gå ner och leka. Ägget och frukten får jag spara till mellanmål istället.

Nu sitter jag med en kopp kaffe i soffan, Lillkillen sitter på golvet och läser tidningar, franska ostar på nyhetsmorgon och gråväder ute. Den här veckan ska jag träna minst 5 timmar...

Hur sjutton ska det gå till?




- Posted using BlogPress from my iPhone

söndag 2 oktober 2011

6-veckorsutmaningen - Mitt liv som MarathonMia

Veckan är slut, oktober är här, förkylningen är väck, no excuses...Nu kör vi!

Här kommer lite ramar och riktlinjer inför de kommande 6 veckorna.

Träningen:

I huvudsak löpning, såklart. Minst ett pass ska jag försöka springa med Friskis löpargrupp. Ett pass i veckan ska helst vara längre än 10 kilometer. Övriga pass får jag försöka placera ut där det passar tidsmässigt. Dessutom tänker jag ju kolla in lite hos MarathonMia och inspireras av hennes träning.

Utöver löpning ska jag styrketräna hemma med poworkout-appen. För att inte fastna i det enkla och trygga ska jag öka minst en nivå varje vecka.

Varje vecka kommer avslutas med några maxtest (Miss Agda har ett bra upplägg i sin utmaning om ni vill ha mer inspiration). Jag kommer springa en runda på tid (ni som såg "Mitt liv som Hellner" kanske kommer i håg "slingan"), köra armhävningar på tårna och plankan. Allt för att se hur mycket (eller lite kanske) jag förbättrat mig.

Målsättning: Att få ihop minst 5 timmar träning varje vecka, huvudsakligen löpning. Allt över 5 timmar är bonus och kommer sättas in på "bonuskontot". Vad som ska hända med eventuella bonustimmar får vi se i slutet av utmaningen.

Maten:

Jag har ingen vikt att gå ner. Inga konstiga beroenden som jag behöver bryta. Jag äter för det mesta mycket bra mat. Det problem jag har är att jag ibland äter lite för lite och inte "orkar" hela dagen utan somnar med handen i kakburken eller något liknande. Ska jag orka springa så här mycket måste jag fylla på med mer bra energi. Därför har jag valt att ge mig själv några matriktlinjer också, dessa blir:

- Ordentligare frukost.
- Ordentligare mellanmål (speciellt träningsdagar)
- Mer järnrika grönsaker (typ spenat, broccoli)
- Måttligt med socker, hembakt och mörk choklad är helt ok.

Då så...synpunkter? Tankar? Vilka är med? Kom igen nu, satsa 6 veckor på er själva!

Mitt liv som MarathonMia - en dag kvar!

Endast en dag återstår innan utmaningen kör igång! Känner mig taggad som tusan. Nu har jag en bra plan för både träning och kost som jag lägger ut ikväll!

Förkylningen är så gott som bortblåst. Jag ska köra ett par koppar ingefärste ikväll och sedan friskförklara mig själv imorgon. MEN tyvärr blir det nog inga stenhårda pass i veckan, fast det går ju att springa långt utan att köra stenhårt :-) Det gäller att lyssna på kroppen men inte känna efter för ordentligt!

- Posted using BlogPress from my iPhone